Bez Ljubavi !LINK!
Iako ''Bez ljubavi'' nema onu neponovljivu moć ''Povratka'', pa ni onako eksplicitnu snagu ''Levijatana'', Zvjigancev je ponovo isporučio neverovatnu dramu koja ističe svu patologiju društva i sistema na koje smo osuđeni, baš kao i Ženija i Boris. Ovog puta, reditelj u ovu priču koja nije nimalo ni zabavna ni smešna, povremeno ubacuje i elemente humora, ali ovaj film je sve samo ne crna komedija. Štaviše.
Bez ljubavi
Nema lepše emocije od ljubavi. Ljubav je ono što nas spaja i privuče nekome, ali da li je ona dovoljna da nas zadrži na okupu? Što ste duže sa nekime, shvatate da leptirići u stomaku nisu toliko prodorni i da nije uvek sve med i mleko. Bez obzira na to koliko ste dugo zajedno, možda će doći trenutak kada će vas sam pogled na vašeg partnera naterati da se zaključate u kupatilo na neodređeno vreme. Ukoliko mislite da taj osećaj može odneti jednostavan poljubac, zagrljaj ili lepa reči, možete imati srećnu zajednicu. Ali, ovo takođe mogu biti znaci da ste u braku bez ljubavi, koji vas ne ispunjava. Brakovi bez ljubavi češći su nego što mislite, a postoji mnoštvo rešenja za ublažavanje dileme u kojoj se možete naći, ukoliko strahujete da ste u braku bez emocija. Da li živite u braku bez ljubavi i da li brak bez ljubavi može da opstane?
Da li vam se čini da se duže zadržavate na poslu nego što morate ili provodite vreme besciljno lutajući po prodavnicama, samo da ne biste morali da idete kući? Kada konačno imate vremena da provedete zajedničko veče sami, da li se oboje isključite, svako na svom telefonu, bez tema za razgovor ili odlazite u krevet u različito vreme? To bi mogli biti podsvesni signali da niste zadovoljni i da ste u braku bez ljubavi.
Možda ste ređe intimni s partnerom, što ne mora biti znak braka bez ljubavi. Međutim, ukoliko krevet koristite za sve osim za seks, a privlačnost i intima sa partnerom više nisu iste, to nije dobar znak. Emotivna udaljenost između partnera često se odražava i na psihičku i fizičku udaljenost, a intimni odnosi bez emocija nisu karakteristika braka u kojem ima ljubavi.
Ljubav je snažna emocija, ali ravnodušnost takođe. Ukoliko vam više nije stalo do toga šta vaš partner radi, kako se oseća, kao ni do toga da li će vaš brak opstati, jer vam je svejedno šta će se desiti sa vašom pričom, onda je to vrlo očigledan znak da je to brak u kojem više nema ljubavi. Ukoliko ste izgubili volju da se borite za taj odnos i trudite da popravite stvari, situacija je jasna, jer - gde ima ljubavi ima i volje.
Neke greške koje roditelji naprave mogu da unište čitav život njihovoj deci. Naime, osobe koje u detinjstvu nisu imale dovoljno roditeljske ljubavi, u kasnijem životu teško razvijaju odnose sa partnerima, svojom decom, kolegama...
Oni i u odraslom životu streme ka onome na šta su navikli - toksičnim ljudima i zavisnim vezama. Mnoga nevoljena deca na kraju završavaju u nezrelim i nesrećnim brakovima. Žene koje nisu voljene u detinjstvu najčešće biraju oženjene muškarce, a muškarci žele da što češće menjaju seksualne partnerke, a sve to kako bi sebi dokazali da su vredni ljubavi.
Deca koja nisu imala pravo detinjstvo puno ljubavi često nikada zapravo ne odrastu. Čini se kao da su odlučili da zauvek ostanu deca - veruju da svi ljudi oko njih nešto moraju ali oni sami ne, ne ponašaju se lepo, skloni su zavisnostima, odbijaju da rade, osnuju svoju porodicu...
Iako većina ljudi, posebno kod nas na brdovitom Balkanu razvod doživljava kao neuspjeh, nešto najgore što se može desiti, poredi se čak i sa smrtnim slučajem, dokazano je da ostajanje u braku bez ljubavi može biti još gore, a djeca koja odrastaju u takvom braku mogu nositi doživotne posljedice.
Iako većina ljudi, posebno kod nas na brdovitom Balkanu razvod doživljava kao neuspjeh, nešto najgore što se može desiti, poredi se čak i sa smrtnim slučajem, dokazano je da ostajanje u braku bez ljubavi može biti još gore, a djeca koja odrastaju u takvom braku mogu nositi doživotne posljedice. O tome govori i priča koja je dio serije pod nazivom Craiglist Confessional.
Brak mojih roditelja bio je u potpunosti bez ljubavi. Moja majka je krivila mene i mog oca što smo joj ukrali snove jer je htjela da postane prevodilac njemačkog jezika i da putuje svijetom. Moj otac je imao običaj da popije dva ili tri piva poslije posla i trpio njeno zvocanje sve dok niije više mogao da podnese, u tom trenutku je uzeo njenu glavu i snažno udario o zid. Ja sam ostatak sedmice provela tako što sam bila njen terapeut, tu sam ulogu igrala do svojih četrdesetih.
AGAPA je bezuvjetna ljubav koju Bog daje bez obzira na to kako izgledamo, koliko novca imamo, koliko smo pametni, čak i bez obzira na to koliko naši postupci katkada mogu biti bez ljubavi. Bog nas voli bezuvjetno, a tako bismo trebali nastojati voljeti i mi. Kad dajemo agapu postaje nam lakše voljeti neprijatelja, podnositi one koji nas nerviraju i pronaći nešto što ćemo cijeniti u svakome na koga naiđemo.
Stalno vježbanje nije namijenjeno samo glazbenicima, sportašima i ostalima koji se moraju neprestano truditi da bi razvijali sposobnosti. Kako bismo razvili agapu, također moramo uvježbavati izražavanje iskrene ljubavi sve dok nam to ne postane prirodnim, poput disanja. Kad dođe do toga, ljubav će moći nesmetano istjecati iz nas i utjecati u nas poput zraka koji nam pri disanju ulazi i izlazi iz pluća.
Sa skandinavskog poluotoka u veljači stiže i pronicljiva drama Najgora osoba na svijetu (od 5. veljače) o potrazi za ljubavi i smislom u suvremenom Oslu kroz prizmu izgubljene tridesetogodišnje Julie (Renate Reinsve), u režiji popularnog norveškog filmaša Joachima Triera, jednog od najvećeg glasnogovornika generacije milenijalaca (Oslo, 31. kolovoza, Glasnije od bombi i Thelma).
Kada su u pitanju drugi, većina ljudi nema problem da ljubav pokaže. Medjutim, ono što kod mnogih izaziva dosta nelagodnosti je upravo ona, možda i najznačajnija vrsta ljubavi, ljubav prema sebi. Ova nelagodnost u vezi samoljubavi je često uzrokovana pritiskom od strane društva, po kome je izražavanje ljubavi i naklonosti prema sebi odraz sebičnosti i samoživosti.
Zajedno sa Glorijom Gejnor, FOREO poziva sve žene na putovanje ka ljubavi prema sebi i poručuje im da za ovogodišnji Dan zaljubljenih upoznaju sebe, svoje potrebe i želje i da sebe izvedu na romantičnu večeru! 041b061a72